powiedzcie mi jedno: walnęło śniegiem, czyli teraz niezbyt dobrym rozwiazaniem będzie umycie autka na myjni i przyjazd do domu do nieogrzewanego garażu w celu wywoskowania (nie robilem tego jeszcze bo to nowiutkie, miesięczne autko). mam pytanko: w moim miescie są dwie myjnie ręczne. jedna i druga ma dziwna metode woskowania,tzn po umyciu auta spryskują auto woskiem w sprayu, zostawiają je na 5-10 minut i potem karcherem zmywaja i osuszaja. co sądzicie o tej metodzie? warto ją zastosowac? zabezpieczy to lakier na zimę? no i czy nie jest to inwazyjne dla lakieru? teraz przyszła taka pora ze nie mam jak wywoskowac auta, chyba ze jakos mi sie uda dogadac z włascielem myjni zebym sobie na ich myjni 2,3h wywoskowal recznie wozik... ale jakos nie widze zeby byli ugodowi.... co o tym wszystkim sądzicie?
[O2] 1,8 TSI Wrażeń kilka.........naście
Zwiń
X
-
[O2] 1,8 TSI Wrażeń kilka.........naście
Witam.
Po prawie trzech miesiącach odebrałem Octavie 1,8 TSI Combi Elegance.
Auto ma sporo opcji:
- Wielofunkcyjna skórzana kierownica + obsługa GSM
- Przygotowanie pod telefon GSM III - bluetooth + uchwyt
- System siatek w komorze bagażnika
- Popielniczka i uchwyt na 1,5 l butelkę z tyłu
- Siatka odzielająca przestrzeń bagażową od przestrzeni pasżerskiej
- ESP + HHC
- Podgrzewane fotele przednie
- Podwójna osłona przeciwsłoneczna
- SunSet - tylne szyby o wyższym stopniu przyciemnienia
- Czujnik deszczu z automatycznie ściemniającym się lusterkiem wstecznym
- Reflektory ksenonowe
- Przednie reflektory przeciwmgielne z funkcja Corner
- Light Assistant
- Podgrzewane dysze spryskiwaczy szyby przedniej.
Czego brak albo co wkurza po kilku dniach i 1 000 km
- DSG - jeżdże też Passatem 2,0 TDI 170KM DSG i brak opcji DSG przy TSI jest bolesny :-(
- Dostać adapter do jakiegoś nowego telefonu to marzenie ścietej głowy. Zamawiając auto z blutooth nie spodziewałem się, że dostane uchwyt - tyle, że niewiele z tego wynika. Brak adaptera jest o tyle dotkliwy, że system nie może zczytać kontaktów przez bluetooth z telefonów z symbianem. Można tylko wybierać głosowo telefon podając numer telefonu (po angielsku) Książka tel, ostatnio odebrane, wybrane, nieodebrane - empty.
- Brak biksenonów - przy ksenonowych swiatłach mijania włączenie długich daje taki sobie efekt.
- Taki śmieszny minus - tapicerka/ plastiki albo czarne albo kremowe - Sporo jeżdże z dzieciakami i po porcie więc jasne odcienie odpadają. Ale na czarnym też nieżle widać każdy paproch i kurz. Mogliby zapodaj jakieś szarości.
- Mały zbiornik paliwa.
- Badziewne radio
Mimo paru minusów generalnie auto mi się podoba - jest niepozorne na zewnątrz ale potrafi nieżle pojechać. Szkoda, że 2,0 z turbiną jest tylko z RS. Na auto firmowe RS jest taki sobie - widać, że typ bardziej sportowy i szef niekoniecznie dobrze to odbiera :-)
Auto wygląda na solidnie wykonane, zawiesznie mozna by rzec jędrne, jeździ sie bardzo fajnie. Generalnie wyposażenie mimo paru braków jest ok. Spalenie zależy w dużej mierze od ciężkości nogi :-) W typowo miejskim ruchu cięzko sie zmieścić poniżej 10,5 l - no ale srednia wychodzi jakie 25-30 km/h.
Osobny temat to goście nazywani specjalistami d/s sprzedaży
- Jak zamawiałem auto to sie dowiedziałem za maxi dot występuje z polskim językim
- Kiedy odbierałem auto i zaptałem jak wejść do setup, żeby poustawiać różne pierdoły to się dowiedziałem, że maxi dot różni sie od "komputera" w ambiente tylko wielkością wyświetlacza. Jak po 30 sekundach wszedłem do menu to pan był bardzo zdziwiony jego zawartością.
- Na temat wbudowanego zestawu bluetooth - zero wiedzy - na szczęście elektryk bardzo kumaty /widać że lubi to co robi i jeszcze dodatkowo ma wiedze/ i pare spraw się wyjasniło.
Przed odbiorem auto przeczytałem dośc pobieżnie instrukcje i generalnie byłem lepiej przygotowany niż specjalista :-)
To tak na szybko - jak ktoś ma jakies pytania to proszę bardzo.Pozdr.
Macko
-
-
Specyfikację i parametry, to wszyscy tu znamy. To, iż Octavia jest solidnie wykonana również. Bardziej tu kolegów interesują wrażenia z jazdy i takie tam.
Też mi brakuje DSG i następne auto prawie napewno będzie ją miało. W mieście, jak mi sie chce i jak nie ma jakichś wielkich korków, potrafię zejść do 9 litrów (dystans do 20 km, ale fakt, że część trasami szybkiego ruchu). Średnio w mieście mam koło 10. Ale bywa, że dużo więcej. Wystarczy parę szybkich startów (znaczy do oporu, ale bez uślizgu) i trudno zejść poniżej 12. Ale to niewielka cena za widok w lusterku. : )))
Pozdrowienia!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Macko- DSG - jeżdże też Passatem 2,0 TDI 170KM DSG i brak opcji DSG przy TSI jest bolesnyZamieszczone przez milleniuszTeż mi brakuje DSG i następne auto prawie napewno będzie ją miało.
[ Dodano: Wto 08 Kwi, 08 02:10 ]
2.0 fsi bez turbiny to też nie to. :wink:
[ Dodano: Wto 08 Kwi, 08 02:12 ]
Zamieszczone przez milleniuszAle to niewielka cena za widok w lusterku. : )))Jaro
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez milleniuszW mieście, jak mi sie chce i jak nie ma jakichś wielkich korków, potrafię zejść do 9 litrów (dystans do 20 km, ale fakt, że część trasami szybkiego ruchu). Średnio w mieście mam koło 10. Ale bywa, że dużo więcej. Wystarczy parę szybkich startów (znaczy do oporu, ale bez uślizgu) i trudno zejść poniżej 12.
Nie potrzeba wcale szybko startowac zeby bylo przynajmniej 12. Przejedz z bemowa do centrum w godzinach rannych stojac w korkach i na swiatlach odrazu po uruchomieniu silnika - odcinek 10km, srednia 13km/h i masz niewyjete 13-14 litrow lub wiecej
Zamieszczone przez mackoSpalenie zależy w dużej mierze od ciężkości nogi W typowo miejskim ruchu cięzko sie zmieścić poniżej 10,5 l - no ale srednia wychodzi jakie 25-30 km/h.
Zamieszczone przez milleniuszSpecyfikację i parametry, to wszyscy tu znamy. To, iż Octavia jest solidnie wykonana również. Bardziej tu kolegów interesują wrażenia z jazdy i takie tam.
Komentarz
-
-
Re: Wrażeń kilka.........naście
- Dostać adapter do jakiegoś nowego telefonu to marzenie ścietej głowy. Zamawiając auto z blutooth nie spodziewałem się, że dostane uchwyt - tyle, że niewiele z tego wynika. Brak adaptera jest o tyle dotkliwy, że system nie może zczytać kontaktów przez bluetooth z telefonów z symbianem. Można tylko wybierać głosowo telefon podając numer telefonu (po angielsku) Książka tel, ostatnio odebrane, wybrane, nieodebrane - empty.
Ja osobiście nie mam zestawu Bluetooth i nie mogę tego sprawdzić czy to działa i jak.
Komentarz
-
-
Re: Wrażeń kilka.........naście
Może to ci pomoże.
Ja osobiście nie mam zestawu Bluetooth i nie mogę tego sprawdzić czy to działa i jak.
Soft zainstalowany - działa.
Programik działa cały czas w tle ale kontakty są zczytywane przez moduł w samochodzie tylko po pierwszym połączeniu z telefonem. Po wyłączeniu programu wyrzuca komunikat, że książka jest pusta mimo, że fizycznie kontakty tam są. Widać ten sofcik zapewnia stałe połączenie między telefonem a modułem w samochodzie.
Jeszcze raz wielkie dzięki.[ Dodano: Wto 15 Kwi, 08 16:06 ]
Zamieszczone przez milleniuszSpecyfikację i parametry, to wszyscy tu znamy. To, iż Octavia jest solidnie wykonana również. Bardziej tu kolegów interesują wrażenia z jazdy i takie tam.
Też mi brakuje DSG i następne auto prawie napewno będzie ją miało. W mieście, jak mi sie chce i jak nie ma jakichś wielkich korków, potrafię zejść do 9 litrów (dystans do 20 km, ale fakt, że część trasami szybkiego ruchu). Średnio w mieście mam koło 10. Ale bywa, że dużo więcej. Wystarczy parę szybkich startów (znaczy do oporu, ale bez uślizgu) i trudno zejść poniżej 12. Ale to niewielka cena za widok w lusterku. : )))
Pozdrowienia!
Jak spokojnie po mieście to te 10,0-10,5 wystarczy.
Lubie te auto za niepozorny wygląd i spore możliwości - fajnie popatrzeć na miny gości w teoretycznie sportowych furach, objechanych przez auto dla "emertów"Pozdr.
Macko
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maciejk77Trasami szybkiego ruchu to mozna i zejsc do 8
Nie potrzeba wcale szybko startowac zeby bylo przynajmniej 12. Przejedz z bemowa do centrum w godzinach rannych stojac w korkach i na swiatlach odrazu po uruchomieniu silnika - odcinek 10km, srednia 13km/h i masz niewyjete 13-14 litrow lub wiecej
A, przy okazji, dzisiaj pierwszy raz mocniej hamowałem (ale raczej nie do oporu i jeszcze był margines i w ogóle pełna kontrola sytuacji), w każdym razie włączyły się awaryjne. Nie bardzo wiedziałem jak to wyłączyć, nacisnąłem i zwolniłem przycisk awaryjnych i przestało, ale nie wiem, czy to nie przypadek (bo mrugało z 5 sekund). Ktoś wie? Może trzeba zwolnić hamulec? Było pod górkę, więc trzymałem wciśnięty.
Normalnie to funkcja pożyteczna, ale w tym akurat przypadku droga była pusta, nie licząc beemki obok, no i wiecie. Po co mi to ma mrugać - psuje powagę chwili...
:twisted:
Komentarz
-
-
[quote="milleniusz"]Zamieszczone przez maciejk77
A, przy okazji, dzisiaj pierwszy raz mocniej hamowałem (ale raczej nie do oporu i jeszcze był margines i w ogóle pełna kontrola sytuacji), w każdym razie włączyły się awaryjne. Nie bardzo wiedziałem jak to wyłączyć, nacisnąłem i zwolniłem przycisk awaryjnych i przestało, ale nie wiem, czy to nie przypadek (bo mrugało z 5 sekund). Ktoś wie? Może trzeba zwolnić hamulec? Było pod górkę, więc trzymałem wciśnięty.
Normalnie to funkcja pożyteczna, ale w tym akurat przypadku droga była pusta, nie licząc beemki obok, no i wiecie. Po co mi to ma mrugać - psuje powagę chwili...
:twisted:
Pozdro
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cieqPanowie a nie myślicie o jakimś delikatnym sofciku? 5000km i można by zrobić :twisted:
Przejechałem lekko ponad 2 kkm i zacząłem troszkę dociskać - IMO zawieszenie jest niby twarde ale np w zakręcie o nierównej nawierzchni albo przy manewrach pedałem gazu w czasie pokonywania łuku buda zaczyna się bujać jak żaglówka na fali. Żeby coś kombinować z softem trzeba pokombinować z zawiasem - chyba, że ktoś chce zostać mistrzem prostej.
[ Dodano: Sro 30 Kwi, 08 12:14 ]
Ocieplilo sie troszke - klima zaczęla się wlączać i kupa.
Cos tam niby mielilo, powietrze dmuchało, że prawie głowę oderwało a w środku ciepło. Się okazało, że z fabryki wyjechało auto, które zamiast 525 g miało 100 g czynnika chłodzącego. Po całym cyklu testowym nic nie wskazuje na wyciek - muszę sprawdzić czy samochód był w poniedziałek składany 8)Pozdr.
Macko
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MackoCytat:
Może to ci pomoże.
http://new.skoda-auto.com...hBluetooth.aspx
Dzięki.
Soft zainstalowany - działa.
Programik działa cały czas w tle ale kontakty są zczytywane przez moduł w samochodzie tylko po pierwszym połączeniu z telefonem. Po wyłączeniu programu wyrzuca komunikat, że książka jest pusta mimo, że fizycznie kontakty tam są. Widać ten sofcik zapewnia stałe połączenie między telefonem a modułem w samochodzie.
Jeszcze raz wielkie dzięki.
oczywiście jestem wkurzona, bo nie po to kupowałam taką opcję, żeby teraz w telefonie grzebać zamiast widzieć książkę telefoniczną na wyświetlaczu :!:
na szczęście salon gdzie kupowałam swoje auto ( a raczej przemiły sprzedawca) łączy się ze mną w bólu i również szuka rozwiązań :evil:
może znacie rozwiązanie problemu dla tego modelu telkefonu ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jomia ja niestety mam Nokię E65 i ten soft nie wymienia tego modelu :cry:
Nokia is an innovative global leader in 5G, networks and phones. See how we create the technology that helps the world act together
Generalnie z tego co zobaczyłem jest to wsparcie dla urządzenia "Nokia 616 Car Kit", czyli jeżeli telefon nie potrafi się połączyć z oryginalnym urządzeniem Nokii i udostępnić książki telefoniczej to z zestawem samochodowym będzie ten sam problem.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hubertMoże by chociaż ktoś z kolegów zhamował serie,byśmy znali możliwości motorowni :?: Chyba że gdzieś jest wykres,a ja przeoczyłem ops:
A za hamowanie to chyba jakiś pieniądz trzeba zostawić? Ile? Coś przy okazji mogę z tego mieć? Bo programu nie chcę, przynajmniej na razie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maciejk77tez ciekaw jestem ile kosztuje hamownia
ewentualnie
http://www.tdi-tuning.pl/kontakt.htm i wszystko jasneO rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez awiacekZamieszczone przez Jomia ja niestety mam Nokię E65 i ten soft nie wymienia tego modelu :cry:
Nokia is an innovative global leader in 5G, networks and phones. See how we create the technology that helps the world act together
Generalnie z tego co zobaczyłem jest to wsparcie dla urządzenia "Nokia 616 Car Kit", czyli jeżeli telefon nie potrafi się połączyć z oryginalnym urządzeniem Nokii i udostępnić książki telefoniczej to z zestawem samochodowym będzie ten sam problem.
Komentarz
-
Komentarz